Pierś z indyka z szynkowaru

Pierś z indyka z szynkowaru

Składniki

  • 800 g piersi z indyka

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 łyżeczki pieprzu

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
  • Gotowe włożyć do szynkowaru, zamknąć i wstawić do lodówki na 7 godzin lub dłużej, aby mięso przeszło przyprawami.
  • Wlać do garnka gorącą wodę lub ją w nim podgrzać. Następnie wstawiamy szynkowar do garnka i parzymy około 90 min. Temperatura wody w garnku powinna mieć około 80 st. C.
  • Mięso jest uparzone, gdy jego temperatura osiągnie 70 – 72 st. C.
  • Wyjmujemy szynkowar z garnka i studzimy. Można go wstawić do zimnej wody na około godzinę aby szybciej go schłodzić. Następnie wstawiamy go bez otwierania do lodówki na kilka godzin, np. na noc.