Pierś z indyka z szynkowaru
Składniki
800 g piersi z indyka
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka majeranku
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Przygotowanie
- Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
- Gotowe włożyć do szynkowaru, zamknąć i wstawić do lodówki na 7 godzin lub dłużej, aby mięso przeszło przyprawami.
- Wlać do garnka gorącą wodę lub ją w nim podgrzać. Następnie wstawiamy szynkowar do garnka i parzymy około 90 min. Temperatura wody w garnku powinna mieć około 80 st. C.
- Mięso jest uparzone, gdy jego temperatura osiągnie 70 – 72 st. C.
- Wyjmujemy szynkowar z garnka i studzimy. Można go wstawić do zimnej wody na około godzinę aby szybciej go schłodzić. Następnie wstawiamy go bez otwierania do lodówki na kilka godzin, np. na noc.