Szarlotka z kruszonką
Składniki
- Kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka mleka
- Jabłka
około 1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier opcjonalnie do smaku
- Kruszonka
100 g masła
150 g mąki pszennej
60 g cukru
Przygotowanie
- Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
- W tym czasie obierać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
- Dodać do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier – dokładnie wymieszać.
- Przygotować kruszonkę – masło rozetrzeć z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
- Formę o wielkości około 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Dno wyłożyć kruchym ciastem.
- Następnie wyłożyć jabłka, wyrównać.
- Posypać całe ciasto kruszonką.
- Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.