Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Składniki

  • Kruche ciasto
  • 250 g mąki pszennej

  • 150 g masła

  • 50 g cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka

  • Jabłka
  • około 1,5 kg jabłek

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • cukier opcjonalnie do smaku

  • Kruszonka
  • 100 g masła

  • 150 g mąki pszennej

  • 60 g cukru

Przygotowanie

  • Zagnieć kruche ciasto z podanych składników, zawiń w folię i schowaj do lodówki do schłodzenia.
  • W tym czasie obierać jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach.
  • Dodać do jabłek cynamon, mąkę ziemniaczaną i jeśli trzeba cukier – dokładnie wymieszać.
  • Przygotować kruszonkę – masło rozetrzeć z cukrem i mąką tworząc sypką masę.
  • Formę o wielkości około 24/24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Dno wyłożyć kruchym ciastem.
  • Następnie wyłożyć jabłka, wyrównać.
  • Posypać całe ciasto kruszonką.
  • Piec w 180 stopniach przez około 50 minut.