Szynka paprykowo-miodowa z szynkowaru

Szynka paprykowo-miodowa z szynkowaru

Składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 1/2 łyżki papryki wędzonej

  • 1 czubata łyżka miodu

Przygotowanie

  • Do miski wrzucić przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną i wlać miód i łyżkę wody. Wymieszać dokładnie.
  • Mięso umyć, lekko osuszyć i włożyć do miski, dokładnie natrzeć mięso przyprawami, mocno wyrabiając dłonią.
  • Natarte mięso włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć. Wstawić do lodówki na 2 doby.
  • Następnie parzyć przez 120 – 180 minut w 80 st. C lub do uzyskania 80 st. C wewnątrz mięsa. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.