Szynka paprykowo-miodowa z szynkowaru
Składniki
1 kg szynki wieprzowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki papryki wędzonej
1 czubata łyżka miodu
Przygotowanie
- Do miski wrzucić przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną i wlać miód i łyżkę wody. Wymieszać dokładnie.
- Mięso umyć, lekko osuszyć i włożyć do miski, dokładnie natrzeć mięso przyprawami, mocno wyrabiając dłonią.
- Natarte mięso włożyć do szynkowara. Szynkowar zamknąć. Wstawić do lodówki na 2 doby.
- Następnie parzyć przez 120 – 180 minut w 80 st. C lub do uzyskania 80 st. C wewnątrz mięsa. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.