Kruche ciasto
Składniki
- Spód
200 g mąki krupczatki
100 g schłodzonego masła
50 g cukru pudru
2 jajka
szczypta soli
1-2 łyżki kwaśniej śmietany (opcjonalnie)
- Kruszonka
100 g schłodzonego masła
200 g mąki krupczatki
100 g cukru (zwykłego)
Przygotowanie
- Wysyp na stolnicę przeznaczoną na spód sernika mąkę i cukier puder, a w powstałym kopczyku zrób dołek. W dołku umieść oddzielone od białek żółtka i pokrojone na kawałki masło. Oprósz solą.
- Zagnieć ręcznie wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli po kilku minutach ciasto będzie zbyt sypkie, dodaj do niego śmietanę. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
- Wsyp do miski wszystkie składniki na kruszonkę (masło – pokrojone na kawałki). Przez chwilę mieszaj je i rozcieraj palcami (nie zagniataj), aż zaczną powstawać drobne grudki. Schłodź kruszonkę w lodówce.
- Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 5-10 mm i wyłóż nim spód tortownicy o średnicy 26-28 cm. Ciasto posmaruj dokładnie białkiem, najlepiej z użyciem pędzelka.
- Równomiernie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz około 15 minut, aż się zarumieni.
- Na spód wylej masę serową. Na wierzch wysyp kruszonkę. Upiecz sernik (zgodnie z głównym przepisem) na środkowym poziomie piekarnika.