Babka piaskowa

Babka piaskowa

Składniki

  • Ciasto
  • 170g mąki pszennej

  • 190g skrobi ziemniaczanej

  • 230g oleju roślinnego

  • 190g drobnego cukru

  • 5 średnich lub 4 duże jajka

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki zapachu cytrynowego

  • Lukier
  • 18g / 3 łyżki wody

  • 120g / 10 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  • Ciasto
  • W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki (bez cukru). Dokładnie wymieszaj.
  • Zmniejsz moc miksera. Wlewaj cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju, wyłącz mikser.
  • W drugiej misce umieść cukier i wbij jajka. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty.
  • Wsyp mieszankę składników sypkich i wymieszaj ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
  • Foremkę wysmaruj od środka resztkami oleju lub masłem i obsyp wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
  • Ciasto przelej do formy. Formę z babką piaskową umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Środkowa półka. Ciasto piecz do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
  • Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia.
  • Lukier
  • Do miseczki wlej 3 łyżki wody.
  • Dodaj 10 łyżek cukru pudru. Po dodaniu ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń.