Babka piaskowa
Składniki
- Ciasto
170g mąki pszennej
190g skrobi ziemniaczanej
230g oleju roślinnego
190g drobnego cukru
5 średnich lub 4 duże jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki zapachu cytrynowego
- Lukier
18g / 3 łyżki wody
120g / 10 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
- Ciasto
- W mniejszej misce umieść razem sypkie składniki (bez cukru). Dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz moc miksera. Wlewaj cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Po dodaniu oleju, wyłącz mikser.
- W drugiej misce umieść cukier i wbij jajka. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty.
- Wsyp mieszankę składników sypkich i wymieszaj ciasto z użyciem łyżki lub trzepaczki kuchennej.
- Foremkę wysmaruj od środka resztkami oleju lub masłem i obsyp wiórkami kokosowymi lub bułką tartą.
- Ciasto przelej do formy. Formę z babką piaskową umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Środkowa półka. Ciasto piecz do 55 minut. Po około 45 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone.
- Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Ostrożnie wyjmij babkę z formy i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia.
- Lukier
- Do miseczki wlej 3 łyżki wody.
- Dodaj 10 łyżek cukru pudru. Po dodaniu ośmiu łyżek cukru rozetrzeć całość i sprawdzić konsystencję lukru. Lukier nie powinien być gęstszy niż ciepły budyń.