Chleb pszenny na drożdżach
Składniki
500 g mąki pszennej
500 ml lekko ciepłej wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
1 płaska łyżeczka cukru
4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)
1,5 płaskiej łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wymieszać mąkę z solą.
- Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto.
- Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzanie góra- dół.
- Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.