Chleb pszenny na drożdżach

Chleb pszenny na drożdżach

Składniki

  • 500 g mąki pszennej

  • 500 ml lekko ciepłej wody

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant

  • 1 płaska łyżeczka cukru

  • 4 łyżki płatków owsianych (zwykłe, górskie lub błyskawiczne)

  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli

  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego

  • garść ziaren słonecznika (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Wymieszać mąkę z solą.
  • Do dużej miski wkruszyć świeże drożdże, dodać cukier, płatki owsiane i lekko ciepłą wodę. Wymieszać łyżką, do rozpuszczenia się drożdży. Dodać olej i mąkę z solą. Wyrobić chwilę drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym z hakami do zagniatania ciasta. (ciasto jest bardzo rzadkie). Na końcu wmieszać ewentualnie ziarna. (Drożdże instant wymieszać z mąką. Dodać resztę składników i chwilę wyrobić).
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 30- 40 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
  • Formę keksową o długości 30 cm wysmarować olejem i posypać mąką. Przełożyć wyrośnięte ciasto.
  • Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 50- 60 minut w temperaturze 190°C, grzanie góra- dół.
  • Po upieczeniu chleb wyciągnąć z piekarnika i pozostawić na ok. 5- 10 minut w formie, aby trochę ostygł. Następnie wyciągnąć z formy na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.