Saltimbocca z kurczaka
Składniki
4 szt. pojedynczych piersi z kurczaka
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
4 plastry sera gouda
16 listków świeżej szałwi
3 ząbki czosnku
40 ml oleju rzepakowego
3 łyżki oliwy z oliwek
300g kaszy jęczmiennej
100ml wytrawnego wina
130g pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
0,5 cebuli
1/4 czerwonej papryki
200g śmietany 18%
70g kaparów
Przygotowanie
- Kurczak
- Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
- Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
- Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy, dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.
- Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
- Z mięsa wyciągamy wykałaczki.
- Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok 5 minut.
- Sos
- Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
- Całość przesmażamy na patelni, dodajemy białe wino.
- Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
- Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
- Kasza
- Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
- Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy.
- Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Mieszamy.