Saltimbocca z kurczaka

Saltimbocca z kurczaka

Składniki

  • 4 szt. pojedynczych piersi z kurczaka

  • 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

  • 4 plastry sera gouda

  • 16 listków świeżej szałwi

  • 3 ząbki czosnku

  • 40 ml oleju rzepakowego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 300g kaszy jęczmiennej

  • 100ml wytrawnego wina

  • 130g pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów

  • 0,5 cebuli

  • 1/4 czerwonej papryki

  • 200g śmietany 18%

  • 70g kaparów

Przygotowanie

  • Kurczak
  • Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
  • Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
  • Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy, dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.
  • Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
  • Z mięsa wyciągamy wykałaczki.
  • Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C (termoobieg) na ok 5 minut.
  • Sos
  • Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
  • Całość przesmażamy na patelni, dodajemy białe wino.
  • Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
  • Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.
  • Kasza
  • Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
  • Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy suchą kaszę jęczmienną. Całość mieszamy i prażymy.
  • Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą (proporcje kaszy do wody: 1-1, 1-1, 2), przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Mieszamy.