Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym

Składniki

  • Składniki na farsz

  • 500g płatów karpia

  • 2 szt. cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 40g suszonych grzybów

  • 70g kaszy jęczmiennej

  • Składniki na ciasto
  • 500g mąki pszennej

  • 250ml wody

  • 70ml mleka

  • 30g masła

  • Składniki na sos
  • 100g migdałów

  • 1 łyżka miodu

  • 1 laska cynamonu

  • 5-6 szt. goździków

  • 100g masła

  • 200ml czerwonego wina

  • 20g rodzynek

  • 1 szt. pomarańczy

  • sól

  • mielony biały pieprz

  • olej

Przygotowanie

  • Z karpia usunąć skórę u duże ości. Następnie zmielić na dużych oczkach.
  • Grzyby ugotować w małej ilości wody. Kaszę ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
  • Po przestudzeniu grzybów i kaszy połączyć składniki ze zmieloną rybą. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
  • Do mąki dodać ciepłą wodę i mleko oraz masło. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około 20 min. do lodówki.
  • Ciasto wyjąć i rozwałkować na około 2mm. Wykrawać kółka, nakładać farsz i formować pierogi.
  • Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 1 min. od wypłynięcia.
  • Na rozgrzaną patelnie wylać miód, dodać goździki, laskę wanilii, rodzynki oraz obrane ze skórki podprażone całe migdały. Chwilę prażyć. Dodać startą skórkę z połowy pomarańczy. Wlać wino i zredukować.
  • Dodać sok z połowy pomarańczy i zimne masło. Gotować na wolnym ogniu aż 2/3 sosu odparuje.
  • Na talerz nałożyć sos a na niego ugotowane pierogi.