Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Składniki
- Składniki na farsz
500g płatów karpia2 szt. cebuli
2 ząbki czosnku
40g suszonych grzybów
70g kaszy jęczmiennej
- Składniki na ciasto
500g mąki pszennej
250ml wody
70ml mleka
30g masła
- Składniki na sos
100g migdałów
1 łyżka miodu
1 laska cynamonu
5-6 szt. goździków
100g masła
200ml czerwonego wina
20g rodzynek
1 szt. pomarańczy
sól
mielony biały pieprz
olej
Przygotowanie
- Z karpia usunąć skórę u duże ości. Następnie zmielić na dużych oczkach.
- Grzyby ugotować w małej ilości wody. Kaszę ugotować w/g przepisu na opakowaniu.
- Po przestudzeniu grzybów i kaszy połączyć składniki ze zmieloną rybą. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
- Do mąki dodać ciepłą wodę i mleko oraz masło. Zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na około 20 min. do lodówki.
- Ciasto wyjąć i rozwałkować na około 2mm. Wykrawać kółka, nakładać farsz i formować pierogi.
- Pierogi gotować w osolonym wrzątku około 1 min. od wypłynięcia.
- Na rozgrzaną patelnie wylać miód, dodać goździki, laskę wanilii, rodzynki oraz obrane ze skórki podprażone całe migdały. Chwilę prażyć. Dodać startą skórkę z połowy pomarańczy. Wlać wino i zredukować.
- Dodać sok z połowy pomarańczy i zimne masło. Gotować na wolnym ogniu aż 2/3 sosu odparuje.
- Na talerz nałożyć sos a na niego ugotowane pierogi.