Pleśniak

Pleśniak

Składniki

  • Składniki na ciasto półkruche
  • 500g mąki pszennej tortowej

  • 300g prawdziwego masła

  • 5 żółtek średniej wielkości jajek

  • 100g cukru pudru

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao – 30g

  • Składniki na bezę
  • 5 białek średniej wielkości jajek

  • 220g cukru drobnego

  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej – 30g

  • Pozostałe składniki
  • 400-600g dżemu porzeczkowego

  • cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu

Przygotowanie

  • Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać żółtka i masło. Wyrobić na gładką masę.
  • Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić.
  • Kulę z kakao i jedną jasną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
  • Ostatnią kulą wylepić dno tortownicy 28cm. Piec 10 min. w 170 st. C.
  • Na podpieczonym spodzie rozprowadzić dżem.
  • Zetrzeć do tortownicy kulę kakaową.
  • Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodać powoli cały cukier. Po połączeniu składników dodać skrobię ziemniaczaną. Pianę przełożyć do tortownicy.
  • Zetrzeć do tortownicy jasną kulę ciasta.
  • Piec 40 min. w 175 st. C.
  • Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.