Pleśniak
Składniki
- Składniki na ciasto półkruche
500g mąki pszennej tortowej
300g prawdziwego masła
5 żółtek średniej wielkości jajek
100g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao – 30g
- Składniki na bezę
5 białek średniej wielkości jajek
220g cukru drobnego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej – 30g
- Pozostałe składniki
400-600g dżemu porzeczkowego
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Przygotowanie
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać żółtka i masło. Wyrobić na gładką masę.
- Masę podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać kakao i wyrobić.
- Kulę z kakao i jedną jasną zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki.
- Ostatnią kulą wylepić dno tortownicy 28cm. Piec 10 min. w 170 st. C.
- Na podpieczonym spodzie rozprowadzić dżem.
- Zetrzeć do tortownicy kulę kakaową.
- Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Następnie, cały czas ubijając dodać powoli cały cukier. Po połączeniu składników dodać skrobię ziemniaczaną. Pianę przełożyć do tortownicy.
- Zetrzeć do tortownicy jasną kulę ciasta.
- Piec 40 min. w 175 st. C.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.