Sernik kajmakowy
Składniki
- Składniki na spód
150g ciemnych herbatników
70g mielonych orzechów (laskowych lub włoskich)
80g masła
1/3 łyżeczki cynamonu
- Składniki na masę serową
3 jajka
1kg sera sernikowego
pół szk. cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
230g masy kajmakowej
- Pozostałe składniki
230g masy kajmakowej
prażone płatki migdałów
Przygotowanie
- Herbatniki rozdrobnić. Dodać do nich masło, orzechy i cynamon. Wyrobić na gładką masę.
- Masą wyłożyć dno tortownicy 24 cm.
- Żółtka zmiksować z cukrem na białą masę. Dalej miksując powoli dodać cały ser. Po połączeniu sera z masą, dalej miksując, dodać po łyżce masę kajmakową. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Po zmiksowaniu dodać nie ubite białka i jeszcze chwilę miksować.
- Masę przelać do tortownicy i piec 70 min. w 170 st. C.
- Ciasto ostudzić i schować na noc do lodówki.
- Następnego dnia ciasto posmarować resztą masy kajmakowej (można podgrzać w mikrofalówce) i posypać prażonymi migdałami.