Sernik kajmakowy

Sernik kajmakowy

Składniki

  • Składniki na spód
  • 150g ciemnych herbatników

  • 70g mielonych orzechów (laskowych lub włoskich)

  • 80g masła

  • 1/3 łyżeczki cynamonu

  • Składniki na masę serową
  • 3 jajka

  • 1kg sera sernikowego

  • pół szk. cukru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 230g masy kajmakowej

  • Pozostałe składniki
  • 230g masy kajmakowej

  • prażone płatki migdałów

Przygotowanie

  • Herbatniki rozdrobnić. Dodać do nich masło, orzechy i cynamon. Wyrobić na gładką masę.
  • Masą wyłożyć dno tortownicy 24 cm.
  • Żółtka zmiksować z cukrem na białą masę. Dalej miksując powoli dodać cały ser. Po połączeniu sera z masą, dalej miksując, dodać po łyżce masę kajmakową. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Po zmiksowaniu dodać nie ubite białka i jeszcze chwilę miksować.
  • Masę przelać do tortownicy i piec 70 min. w 170 st. C.
  • Ciasto ostudzić i schować na noc do lodówki.
  • Następnego dnia ciasto posmarować resztą masy kajmakowej (można podgrzać w mikrofalówce) i posypać prażonymi migdałami.