Chleb orkiszowy IG

Chleb IG

Składniki

  • 250g mąki żytniej typ 1850 ew. 720

  • 250g mąki orkiszkowej typ 1850 lub 2000

  • 480g ciepłej wody

  • 8g suchych drożdży

  • 10g soli

  • 40g pestek dyni

  • 40g pestek słonecznika

  • 40g siemienia lnianego

Przygotowanie

  • Wymieszaj wszystkie składniki.
  • Pozostaw do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
  • Ponownie krótko wyrób.
  • Przełóż do wysmarowanej masłem keksówki. Wyrównaj ciasto zwilżonymi palcami.
  • Przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 40 minut.
  • Wyjmij z foremki i pozostaw do całkowitego wystudzenia na kratce.